Click continue to switch to the English version of our webpage.

Ny partner: Simen Klevstrand

Det vakte oppsikt da tidenes IT-fusjon i Norden oppnådde godkjenning på rekordtid. Men selv om TietoEVRY ble landet før jul, er det travle dager for Simen Klevstrand, som står midt oppi Norges første rettssak om kartellerstatning.

Det vakte oppsikt da tidenes IT-fusjon i Norden oppnådde godkjenning på rekordtid. Men selv om TietoEVRY ble landet før jul, er det travle dager for Simen Klevstrand, som står midt oppi Norges første rettssak om kartellerstatning.

Haavinds nye partner bistår Posten i den første kartellerstatningssaken for norske domstoler. I desember fikk Posten medhold i Høyesterett i at saken i sin helhet kan behandles i norske domstoler. Nå fortsetter saken i tingretten.

I korte trekk handler saken om at Posten vil ha tilbake penger etter å ha betalt for mye for alle lastebiler de har kjøpt inn gjennom en periode på 14 år da lastebilprodusentene samarbeidet i det skjulte. Lastebilprodusentene har erkjent kartellvirksomhet og har inngått milliardforlik med EU-kommisjonen.

Vår sak for Posten er én av flere hundre erstatningssaker reist i Europa. Men i Norge er det den første av sitt slag, sier Simen.

Den tidligere juniornorgesmesteren i sjakk får bruk for alle sine strategiske ferdigheter i en sak som reiser spørsmål som aldri tidligere har vært behandlet i norske domstoler. Han forteller at saken føres i tett samarbeid mellom Haavinds team på konkurranserett og partner Rasmus Asbjørnsen, som er en av landets fremste prosedyreadvokater.

Konsolidering av nordisk IT-bransje

Og det er ikke første gangen Simen har vært med på historiske saker; I juni 2019 sprakk nyheten om at den finske IT-giganten Tieto og Norges daværende største IT-selskap, Evry, skulle fusjonere. Fusjonen hadde en verdi på drøyt NOK 36 milliarder og er med dette en av de største IT-transaksjonene i Norge noensinne.

Hvordan var det å jobbe med en slik gigantfusjon?

– Det var intenst og veldig morsomt! Når en prosess med konkurransetilsynet ender opp med at man å selge deler av virksomheten for å få godkjenning, så er det normalt en tidkrevende prosess. Men vi fikk landet dette i fase 1, i løpet av fem uker. Det er første gang dette har lyktes i Norge, sier Klevstrand.

Han sier at transaksjonen ble utløst av at de store amerikanske og asiastiske IT-aktørene konkurrerer direkte med de norske og nordiske aktørene.

Teknologiskiftet på IT-tjenester og tempoet i bransjen gjorde det nødvendig å konsolidere. Det er noen tunge investeringer som skal tas fremover, og det fusjonerte selskapet har tilstrekkelige muskler til å ta dette løftet i Norden, sier Klevstrand.

Kaotiske tilstander ved årsskiftet 2020/2021

Også bevegelser utenfor landegrensene får store konsekvenser for hvordan fagfeltet ser ut fremover. Etter at britene offisielt forlot EU og EØS 31. januar i år er det fremdeles helt i det blå hvilke handelsavtaler som blir landet mellom EU og Storbritannia.  Partene har tiden frem til årsskiftet til å inngå en ny handelsavtale.

Simen Klevstrand har liten tro på at en handelsavtale er i land før årsskiftet.

– Få eksperter mener det er mulig. Og for norske virksomheter vil det heller ikke være nok at det landes en avtale med EU. Norge vil ikke være omfattet denne, og må forsøke å fremforhandle en separat handelsavtale sammen med EFTA-landene i EØS (Island og Liechtenstein).

Flere norske næringer blir direkte berørt, for eksempel shipping, finansielle tjenester og næringer som har forsyningskjeder inn og ut av Storbritannia.

– Det ser ut til at mange aktører, særlig britiske, er i ferd med å gjøre endringer både på leverandørsiden og i egen virksomhet. De kan ikke vente til årsskiftet, og begynner å iverksette sine planer nå. Dette gjør relasjonene til britiske kunder mer usikre fremover, men det kan også åpne nye muligheter for norske virksomheter. Det gjelder å følge tett med i fortsettelsen, sier han.

Haavind-kulturen

Hva liker du best ved Haavind?

– Vi spiller hverandre gode her på huset. Og vi har tillit til hverandre. Vi er tre nye partnere nå som er hentet fra egne rekker. Det er et av mange uttrykk for en firmakultur der det satses på å utvikle folk over tid. Haavind investerer i sine ansatte.

Før Simen kom til Haavind i 2016, hadde han vært ti år i Wikborg Rein. Han var også en periode ved prestisjefylte Clifford Chance i Brüssel. Her hentet han kunnskap og ferdigheter som han jevnlig benytter i sin juridiske rådgivning i dag.

——

  • Simen Klevstrand leder fagområdet EU/EØS og konkurranserett
  • Simen er fremhevet innen konkurranserett av de internasjonale ratingbyråene Chambers & Partners, The Legal 500 og Who’s Who Legal.
  • Han er også rangert som en av landets ledende konkurranseadvokater i Finansavisens Advokatundersøkelse.

Kontakt oss

Les også