Regulering av kryptoeiendeler

EUs forordning om markeder for kryptoeiendeler, populært kalt MiCA (Markets in Crypto Assets), er på vei inn i norsk rett. MiCA inneholder felleseuropeiske regler om utstedelse, offentlig tilbud og opptak til handel av kryptoeiendeler, samt regler om å yte tjenester knyttet til kryptoeiendeler og om markedsmisbruk i kryptoeiendelsmarkedet. I denne nyhetssaken redegjør vi nærmere for den nye reguleringen av kryptoeiendeler.

Bakgrunn

Kryptoeiendeler er kun i begrenset grad regulert i Norge per i dag. Tilbydere av vekslings- og oppbevaringstjenester for virtuell valuta er omfattet av hvitvaskingsloven og må være registrert hos Finanstilsynet. Utstedere av virtuell valuta og de som tilbyr andre tjenester enn vekslings- og oppbevaringstjenester er imidlertid ikke særskilt regulert i norsk rett.

De første delene av MiCA trådte i kraft i EU allerede 29. juni 2023, mens resterende deler trådte i kraft henholdsvis 30. juni og 30. desember 2024. Hele MiCA gjelder således i EU per i dag. Merk imidlertid at nasjonalstatene har anledning til å utsette konsesjonsplikten for ytere av kryptoeiendelstjenester til 1. juli 2026.

Gjennomføring av MiCA i norsk rett ble sendt på høring 1. mars 2024, og Finansdepartementet la frem forslag om ny lov om kryptoeiendeler og inkorporering av MiCA 7. mars 2025. MiCA ble for øvrig innlemmet i EØS-avtalen 20. februar 2025, men alle konstitusjonelle forbehold er ikke løftet ennå.

Kryptoeiendeler

Kryptoeiendel defineres som et digitalt uttrykk for en verdi eller for en rettighet som kan overføres og lagres elektronisk ved bruk av desentralisert eller lignende teknologi.

Kryptoeiendeler deles så i tre forskjellige grupper:

  1. E-pengetoken: En type kryptoeiendel som skal opprettholde en stabil verdi ved å vise til én offisiell valutas verdi.

  2. Eiendelsbaserte token: En type kryptoeiendel, som ikke er en e-pengetoken, som skal opprettholde en stabil verdi ved å vise til en annen verdi og/eller rettighet, for eksempel offisielle valutaer og ulike investeringsobjekter.

  3. Andre tokens: En type kryptoeiendel som ikke er en eiendelsbasert token eller e-pengetoken.

Det gjøres viktige unntak fra MiCA for enkelte typer kryptoeiendeler, blant annet kryptoeiendeler som er unike og ikke-ombyttelige med andre kryptoeiendeler (for eksempel digital kunst), og kryptoeiendeler som kvalifiserer som finansielle instrumenter, strukturerte innskudd og diverse forsikrings- og pensjonsprodukter.

Regulering av e-pengetokens

Forholdet til e-penger

E-pengetokens skal anses som e-penger, altså elektroniske penger som definert i finansforetaksloven § 2-4. Som e-penger vil således e-pengetokens fungere som et substitutt for sedler og mynter, hovedsak benyttet til betalinger.

Konsesjonsplikt

E-penger kan i utgangspunktet bare utstedes av banker, kredittforetak, finansieringsforetak og e-pengeforetak, og tilsvarende vil gjelde for utstedelse av e-pengetokens. Reglene i norsk rett som gjennomfører e-pengedirektivet vil for øvrig gjelde så langt det passer for e-pengetokens.

Unntaket for e-pengeforetak med begrenset virksomhet i finansforetaksforskriften § 2-9 vil gjelde tilsvarende for utstedere av e-pengetokens. Det vil si at det ikke er konsesjonsplikt for utstedere av e-pengetokens når visse vilkår er oppfylt, blant annet at samlet gjeld knyttet til utestående e-pengetokens ikke overstiger 5 millioner euro.

Kravet til konsesjon gjelder heller ikke for tilbydere av e-pengetokens, forutsatt at det er inngått skriftlig avtale med utstederen om slikt tilbud. Forpliktelsene til slike tilbydere er for øvrig begrenset til kravene til markedsføringsmateriell som nærmere redegjort for under.

Det er unntak fra store deler av regelverket for såkalt begrenset nettverk og elektronisk kommunikasjonsnett eller -tjeneste som angitt i finansforetaksforskriften § 1-8 bokstav k og l, men vi går ikke nærmere inn på disse unntakene her.

Plikter for utstedere

Utstedere av e-pengetokens skal utstede e-pengetokens til pariverdi og når midler mottas. Innehavere av e-pengetokens skal ha en fordring overfor utstederen. Innehavere skal videre ha en gratis innløsningsrett, til enhver tid og til pariverdi, hvor utsteder må betale pengeverdien til innehaveren i andre midler enn e-penger.

Når utstedere tilbyr e-pengetoken til offentligheten eller søker om opptak av e-pengetoken til handel, skal Finanstilsynets varsles minst 40 virkedager på forhånd og det skal utarbeides et såkalt whitepaper med en rekke nærmere angitte innholdskrav. Innholdskravene kan ligne kravene til innholdet i prospekt, men er relativt begrenset. Vi går ikke nærmere inn på innholdskravene her. Whitepaper skal offentliggjøres på utstederens nettside og meldes til Finanstilsynet.

Merk imidlertid at utstedere og deres styre og ledelse er ansvarlig overfor innehavere av e-pengetokens for ethvert tap som følge av brudd på kravene til whitepaper som nevnt over. Dette ansvaret kan ikke begrenses eller utelukkes gjennom avtale.

Markedsføringsmateriell knyttet til et tilbud av e-pengetoken til offentligheten eller opptak av e-pengetoken til handel kan ikke formidles før whitepaper som nevnt over er offentliggjort (dog med visse muligheter for markedssonderinger). Markedsføringsmaterialet skal for øvrig oppfylle enkelte krav i MiCA, og skal offentliggjøres på utstederens nettside. Vi går ikke nærmere inn på kravene her.

Midlene utstederne mottar i bytte mot e-pengetokens er underlagt strenge investeringsbegrensninger. Minst 30 % skal holdes på separate kontoer i banker, og resterende skal investeres i sikre eiendeler med lav risiko (svært likvide finansielle instrumenter med ubetydelig markedsrisiko, kredittrisiko og konsentrasjonsrisiko), angitt i den samme offisielle valutaen som e-pengetokenet viser til.

Merk at MiCA også inneholder regulering av såkalte signifikante e-pengetokens, men vi går ikke nærmere inn på dette her.

Forbud mot å gi renter

Utstedere av e-pengetokens og ytere av kryptoeiendelstjenester skal ikke gi renter i forbindelse med e-pengetokens. Merk i denne forbindelse at ethvert vederlag eller andre ytelser knyttet til e-pengetokens regnes som renter, herunder nettokompensasjon og rabatter.

Regulering av eiendelsbaserte tokens

Konsesjonsplikt

Eiendelsbaserte tokens kan i utgangspunktet utstedes av hvem som helst.

Det er imidlertid i utgangspunktet kun banker og foretak med konsesjon som utsteder av eiendelsbaserte tokens som kan tilby eiendelsbaserte tokens til offentligheten eller søke om opptak av eiendelsbaserte tokens til handel. Vi går ikke nærmere inn på kravene til banker her.

Som for e-pengetokens er det unntak fra konsesjonsplikten når visse vilkår er oppfylt. For det første kan ikke den utestående verdien av det eiendelsbaserte tokenet overstige 5 millioner euro, og for det andre er det kun profesjonelle investorer som kan investere i tokenet. Utstederen må i så fall utarbeide et såkalt whitepaper og melde dette til Finanstilsynet, som nærmere redegjort for under. 

Kravet til konsesjon gjelder heller ikke for tilbydere av eiendelsbaserte tokens, forutsatt at det er inngått skriftlig avtale med utstederen om slikt tilbud. Forpliktelsene til slike tilbydere er for øvrig begrenset til kravene til god forretningsskikk og forbud mot renter, samt markedsføringsmateriell som nærmere redegjort for under.

Konsesjon som utsteder av eiendelsbaserte tokens

Konsesjoner som utsteder av eiendelsbaserte tokens innvilges av Finanstilsynet, og MiCA inneholder en rekke krav til konsesjonssøknaden. Kravene ligner kravene til øvrige konsesjonstyper på finansområdet, men merk at søknaden skal inneholde en legal opinion på at det aktuelle eiendelsbaserte tokenet ikke er et e-pengetoken eller er unntatt MiCA.

Konsesjonssøknaden skal for øvrig inneholde et såkalt whitepaper med en rekke nærmere angitte innholdskrav, som skal offentliggjøres på foretakets nettside. Innholdskravene kan ligne kravene til innholdet i prospekt, men er relativt begrenset. Vi går ikke nærmere inn på innholdskravene her. Finanstilsynet skal godkjenne whitepaper, og eventuelle senere vesentlige endringer skal meldes til Finanstilsynet.

Merk imidlertid at utstedere og deres styre og ledelse er ansvarlig overfor innehavere av e-pengetokens for ethvert tap som følge av brudd på kravene til whitepaper som nevnt over. Dette ansvaret kan ikke begrenses eller utelukkes gjennom avtale.

Finanstilsynet skal sende utkast til beslutning om hvorvidt konsesjon skal innvilges til EUs finanstilsyn EBA og ESMA, samt den europeiske sentralbanken (ESB) og Norges Bank, for vurdering.

Når konsesjon er innvilget kan denne konsesjonen såkalt passportes til hele EU/EØS. Det betyr at det enkelte foretaket ikke behøver å søke konsesjon i hvert enkelt EU/EØS-land, men kan benytte konsesjonen i sitt hjemland. Man må imidlertid melde hvilke land i EU/EØS man planlegger å drive virksomhet i til Finanstilsynet.

Øvrige plikter for utstedere

Markedsføringsmateriell knyttet til et tilbud av eiendelsbaserte tokens til offentligheten eller opptak av eiendelsbaserte tokens til handel kan ikke formidles før whitepaper som nevnt over er offentliggjort (dog med visse muligheter for markedssonderinger). Markedsføringsmaterialet skal for øvrig oppfylle enkelte krav i MiCA, og skal offentliggjøres på utstederens nettside. Vi går ikke nærmere inn på kravene her.

Innehavere av eiendelsbaserte tokens skal videre ha en gratis innløsningsrett, til enhver tid og til markedsverdi, hvor utsteder må betale pengeverdien til innehaveren i andre midler enn e-penger, eventuelt utdele de eiendelene som det aktuelle token viser til.

Utstedere av eiendelsbaserte tokens skal etablere separate eiendelsreserver for hver enkelt token som skal være sammensatt og forvaltet på en slik måte at relevante risikoer dekkes og håndteres. Eiendelsreserven skal være operasjonelt og rettslig atskilt fra utstederens formue og fra eiendelsreserven til andre eiendelsbaserte tokens.

Eiendelsreserven skal oppbevares i depot av yter av kryptoeiendelstjenester, bank eller verdipapirforetak. Eiendelsreserven skal revideres hver 6. måned, og resultatene skal offentliggjøres og meldes til Finanstilsynet.

Utstedere skal offentliggjøre (i) mengden av eiendelsbaserte tokens som er i omløp, (ii) verdien og sammensetningen av eiendelsreserven, og (iii) et sammendrag av og den fullstendige revisjonsrapporten som gjelder eiendelsreserven, på sin nettside. For øvrig skal det også opplyses på nettsiden om enhver hendelse som har eller kan ha en vesentlig innvirkning på verdien av de eiendelsbaserte tokens eller på eiendelsreserven.

Utstedere skal ha en ansvarlig kapital som minst tilsvarer det høyeste av (i) 350 000 euro, (ii) 2 % av eiendelsreserven, eller (iii) 25 % av foregående års faste kostnader. Den ansvarlige kapitalen oppfylle nærmere krav til ren kjernekapital i bankregelverket (CRR/CRD IV). For øvrig er utstedere underlagt nærmere krav til klagebehandling, håndtering av interessekonflikter, styring og internkontroll, men vi går ikke nærmere inn på disse kravene her.

Merk at MiCA også inneholder regulering av såkalte signifikante eiendelsbaserte tokens, men vi går ikke nærmere inn på dette her.

Forbud mot å gi renter

Utstedere av eiendelsbaserte tokens og ytere av kryptoeiendelstjenester skal ikke gi renter i forbindelse med eiendelsbaserte tokens. Merk i denne forbindelse at ethvert vederlag eller andre ytelser knyttet til eiendelsbaserte tokens regnes som renter, herunder nettokompensasjon og rabatter.

Regulering av store verdier

MiCA inneholder nærmere angitte krav til utstedere av eiendelsbaserte tokens med store verdier. Kravene inntrer når (i) utstedelsesverdien overstiger 100 millioner euro, eller (ii) antallet transaksjoner overstiger 1 million per dag med en samlet verdi på mer enn 200 millioner euro. Vi går ikke nærmere inn på de relevante kravene her.

Regulering av andre tokens

Andre kryptoeiendeler enn e-pengetokens og eiendelbaserte tokens reguleres av et tilsvarende system som for prospektplikten, men med enkelte særlige krav som depotplikt og angrerett. Pliktene for andre tokens gjelder således tilbyderne, ikke utstederne som sådan.

Det vil si at det ikke er noen konsesjonsplikt, men at det skal utarbeides et såkalt whitepaper med en rekke nærmere angitte innholdskrav når utstedere tilbyr andre tokens til offentligheten eller søker om opptak av andre tokens til handel. Whitepaper skal offentliggjøres på tilbyders nettside og meldes til Finanstilsynet, men krever ikke godkjennelse av Finanstilsynet. Vi går ikke nærmere inn på øvrige innholdskrav her.

Pliktene i MiCA gjelder imidlertid ikke for tilbud (men for opptak til handel) hvis andre tokens (i) tilbys gratis, (ii) genereres automatisk som belønning for vedlikehold av et desentralisert register eller valideringen av transaksjoner (typisk ved mining), (iii) er et nyttetoken som gir tilgang til varer eller tjenester som finnes eller er i drift, eller (iv) kan brukes i bytte mot varer eller tjenester i et såkalt begrenset nettverk, hvor tilbudet ikke overstiger 1 million euro over en 12-måneders periode.

For øvrig gjelder kun kravene til god forretningsskikk og markedsføringsmateriell, som nærmere redegjort for under, for tilbud av andre tokens som (i) rettes til færre enn 150 personer, (ii) har en samlet verdi som ikke overstiger 1 millioner euro over en 12-måneders periode, eller (iii) rettes utelukkende til profesjonelle investorer.

Markedsføringsmateriell knyttet til et tilbud andre tokens til offentligheten eller opptak av andre tokens til handel skal oppfylle enkelte krav i MiCA, og skal offentliggjøres på tilbyders nettside. Dersom det er krav til whitepaper kan markedsføringsmaterialet ikke formidles før whitepaper er offentliggjort (dog med visse muligheter for markedssonderinger). Vi går ikke nærmere inn på øvrige krav her.

Tilbydere som fastsetter en frist for tegning av andre tokens skal (i) offentliggjøre resultatet av tilbudet på sin nettside innen 20 virkedager etter tegningsperiodens utløp, (ii) løpende og minst én gang i måneden offentliggjøre på sin nettside antallet tokens som er i omløp, og (iii) oppbevare midler og tokens som samles inn i forbindelse med tilbudet i depot hos en bank eller yter av kryptoeiendelstjenester. Sistnevnte krav gjelder også for tilbud uten fastsatt frist inntil de ikke-profesjonelle investorenes angrerett som nærmere redegjort for under utløper.

Merk at tilbydere og deres styre og ledelse er ansvarlig overfor innehavere av andre tokens for ethvert tap som følge av brudd på kravene til whitepaper som nevnt over. Dette ansvaret kan ikke begrenses eller utelukkes gjennom avtale.

Ikke-profesjonelle investorer skal ha angrerett på kjøp av andre tokens som ikke er tatt opp til handel. Angreretten må benyttes innen tegningsperiodens utløp, eller innen 14 dager etter tegning dersom det ikke er noen tegningsfrist. Angreretten kan benyttes uten å pådras kostnader eller gebyrer, og uten at det må gis begrunnelse.

Regulering av tjenesteytere

Følgende tjenester og aktiviteter anses som kryptoeiendelstjenester etter MiCA:

  • Oppbevaring og administrasjon av kryptoeiendeler på vegne av kunder
  • Drift av handelsplattform for kryptoeiendeler
  • Veksling av kryptoeiendeler mot betalingsmidler
  • Veksling av kryptoeiendeler mot andre kryptoeiendeler
  • Ordreutførelse i kryptoeiendeler på vegne av tredjeparter
  • Plassering av kryptoeiendeler
  • Mottak og formidling av ordrer i kryptoeiendeler på vegne av tredjeparter
  • Rådgivning om kryptoeiendeler
  • Porteføljeforvaltning i kryptoeiendeler
  • Tilby overføringstjenester for kryptoeiendeler på vegne av kunder

Slike kryptoeiendelstjenester kan i utgangspunktet kun ytes av (i) foretak med konsesjon som kryptoeiendelstjenesteforetak etter MiCA, eller (ii) banker, verdipapirsentraler, verdipapirforetak, børser, e-pengeforetak og forvaltningsselskap med tillatelse til å yte kryptoeiendelstjenester. Vi går ikke nærmere inn på kravene til finansinstitusjonene her.

Konsesjoner som kryptoeiendelstjenesteforetak innvilges av Finanstilsynet, og MiCA inneholder en rekke krav til konsesjonssøknaden. Kravene ligner kravene til øvrige konsesjonstyper på finansområdet.

Når konsesjon er innvilget kan denne konsesjonen såkalt passportes til hele EU/EØS. Det betyr at det enkelte foretaket ikke behøver å søke konsesjon i hvert enkelt EU/EØS-land, men kan benytte konsesjonen i sitt hjemland. Man må imidlertid melde hvilke land i EU/EØS man planlegger å drive virksomhet i til Finanstilsynet.

Kryptoeiendelsforetak skal ha kapital som tilsvarer det høyeste av (i) 25 % av foregående års faste kostnader, eller (ii) 50 000, 125 000 eller 150 000 euro avhengig av hvilke tjenester som ytes. Kapitalen kan dekkes av forsikring, garanti eller oppfylle nærmere krav til ren kjernekapital i bankregelverket (CRR/CRD IV).

For øvrig er kryptoeiendelsforetak underlagt nærmere krav til oppbevaring av kryptoeiendeler, klagebehandling, håndtering av interessekonflikter, utkontraktering, styring og internkontroll, samt enkelte krav knyttet til de bestemte tjenestene som ytes, men vi går ikke nærmere inn på disse kravene her.

I Norge vil det gjelde en overgangsregel for tilbydere av vekslingstjenester og oppbevaringstjenester for virtuell valuta som er registrert hos Finanstilsynet frem til 30. desember 2025. Disse aktørene burde imidlertid søke om konsesjon som kryptoeiendelsforetak i god tid før dette.

Forbud mot markedsmisbruk

MiCA inneholder forbud mot markedsmisbruk som ligner forbudene i markedsmisbruksforordningen (MAR). Det er således strenge krav til offentliggjøring av innsideinformasjon og forbud mot innsidehandel, ulovlig spredning av innsideinformasjon og markedsmanipulasjon.

Kravene og forbudene gjelder for handlinger som utføres av personer i tilknytning til kryptoeiendeler som er opptatt til handel, samt enhver transaksjon, ordre eller atferd i tilknytning til slike kryptoeiendeler, uavhengig av om de finner sted på en handelsplattform. Merk at unnlatelser også omfattes.

Vi går ikke nærmere inn på kravene og forbudene her.

Haavind har et bredt sammensatt team av juridiske eksperter spesielt rettet mot FinTech og krypto. Teamet består at advokater på tvers av fagområdene finansregulatorisk og teknologi. Vi bistår alle typer aktører som berøres av MiCA.
Se mer informasjon om vår finansregulatoriske kompetanse eller ta kontakt med oss for en uforpliktende prat!

Les også