Click continue to switch to the English version of our webpage.

Ny minerallov vedtatt av Stortinget

Haavind har tidligere skrevet om forslaget til ny minerallov som ble lagt frem av regjeringen i begynnelsen av april 2025. Stortinget har nå vedtatt den nye mineralloven, som erstatter den gamle mineralloven fra 2009 og trer i kraft 1. juli 2026. 

Hovedelementene i den nye mineralloven slik den er vedtatt, er:

  • Bedre samordning av behandling av søknader om konsesjon til undersøkelse og/eller utvinning av mineralressurser som tilhører både staten og private grunneiere gjennom en klarer samordningsrolle hos Direktoratet for mineralforvaltning.
  • Tydeligere krav til industrien når det søkes om lete- eller utvinningstillatelser, med krav om å legge frem en undersøkelsesplan, og en ny tilnærming med en eksklusiv undersøkelsestillatelse for statens mineraler som gir større sikkerhet og forutsigbarhet når mineralprosjekter igangsettes. Videre har varigheten på en letelisens blitt redusert fra syv til tre år for å øke insentivene til å sette i gang prosjekter.
  • Bedre ivaretakelse av samiske interesser med en utvidelse av området der det skal tas særlig hensyn til samiske interesser, som for eksempel konsekvenser for reindriften, til å omfatte hele det tradisjonelle samiske området. Videre innfører den nye mineralloven en urfolkskompensasjon basert på en prosentandel av verdien av de utvinnede mineralene som skal gjelde for utvinning i de tradisjonelle samiske områdene, og som skal vedtas av Stortinget.

Videre ba Stortinget regjeringen om å inkludere et unntak i forslaget til revidert motorferdsellov for å gi tillatelse til bruk av motorkjøretøyer til enheter som er tildelt konsesjon for leting etter eller utvinning av mineraler, så lenge grunneieren aksepterer slik bruk. Til slutt ba Stortinget regjeringen om å legge fram et forslag til en modell for fordeling av urfolkskompensasjonen.

Forholdet mellom den nye mineralloven og EUs lovgivningsinitiativer som er relevante for området, som for eksempel forordningen om kritiske råstoffer (CRMA), har ikke blitt behandlet i detalj av Stortinget. Vår vurdering er at den nye mineralloven og CRMA trekker i samme retning – begge søker å legge til rette for økt leting og utvinning av kritiske råstoffer og mineraler i Europa. Det er imidlertid en usikkerhetsfaktor for norske aktører at forholdet mellom den nye mineralloven og CRMA, og hvorvidt CRMA vil bli innlemmet i norsk rett gjennom EØS-prosedyrene ikke er avklart. Med mineralsektorens betydning klart for øye, og ambisjonen om å bli mer selvforsynt i Europa på kritiske råstoffer og mineraler, bør rettslig usikkerhet unngås. Her kan d lese mer i regjeringen sin pressemelding om vedtakelsen av den nye mineralloven: https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/ny-minerallov-skal-sikre-barekraftig-mineralnaring-for-framtiden/id3110134/?utm_source=regjeringen.no&utm_medium=email&utm_campaign=nyhetsvarsel20250620

Les også