Alle har sjansen til å skinne
Vær proaktiv, og let etter «godfølelsen». Det er de viktigste rådene til studenter som står foran viktige karrierevalg, fra en advokat som har stått foran dem selv. Partner Andreas Bernt forteller hvorfor han valgte karriere som advokat i Haavind.
Vær proaktiv, og let etter «godfølelsen». Det er de viktigste rådene til studenter som står foran viktige karrierevalg, fra en advokat som har stått foran dem selv. Partner Andreas Bernt forteller hvorfor han valgte karriere som advokat i Haavind.
Andreas Bernt er advokat og partner i Haavind, og jobber med rådgivning og prosedyre innenfor medie- og immaterialrett. Han startet som trainee i Haavind for 10 år siden, og har derfor erfaring med mange roller i et forretningsadvokatfirma. Vi har derfor spurt Andreas om noen tips til studenter som kunne tenke seg å jobbe i et advokatfirma og bedt ham fortelle hvorfor han valgte karriere som advokat i Haavind.
For mange studenter er traineeoppholdet det første møtet med et advokatfirma. Hvilke tips vil du gi til studenter for at de skal få mest mulig ut av oppholdet sitt?
Ta initiativ, bruk sjansen til å vise deg frem!
«Ingen forventer at jusstudenter er ferdige advokater, men alle har sjansen til å skinne litt ekstra. Det er derfor bare oppside for de som tørr å stikke hodet litt frem», sier Andreas. «Bruk tid til å snakke med de som jobber der. Prøv å se om du får godfølelsen, og om dette kan være et sted du kunne tenke deg å jobbe senere», anbefaler han. «Og, planlegg slik at du kan ta mest mulig pause fra studiene mens du er trainee. Det er alltid lettest å yte best når man er fokusert på oppgaven. Det kan være vanskelig å konsentrere seg om å skrive et prosesskriv når man egentlig tenker på neste eksamen», fortsetter han.
Når det er på tide å tenke jobb
Noen studenter lurer på hvor tidlig i studiet de skal begynne å tenke på hva de skal gjøre når de er ferdige. Andre blir stresset når studiet nærmer seg slutten. Det er liten grunn til å bli stresset, i følge Andreas, men som likevel anbefaler studenter å bruke tiden underveis godt. «Jeg jobbet en del mens jeg studerte, både i og utenfor advokatfirmaer. Det var nyttig, fordi jeg fikk stadig nye innspill til hva jeg skulle bli når jeg «ble stor»», sier han. Han anbefaler å bruke litt tid på karriereplanlegging allerede fra begynnelsen av studiet. «Jeg mener at det aldri er for tidlig å begynne å tenke på hva man skal gjøre når man er ferdig å studere, men heller aldri for sent.»
Det er viktig å bruke alle de mulighetene man kan til å skaffe seg informasjon og erfaring, og ikke låse seg i et spor, anbefaler advokaten.
Tips om første jobb
Mange studenter synes det er vanskelig å vite hvilken arbeidsgiver de skal satse på. Andreas anbefaler å finne et sted der man får god hjelp og veiledning. «Det er i de første årene av et arbeidsliv at læringskurven er brattest. Det er derfor viktig å ha gode kolleger og gode ledere som kan hjelpe og veilede. Mitt tips er å bruke litt tid på å bli kjent med dem de skal jobbe nærmest med. Man bør legge vekt på å finne noen som man trives sammen med, og som kan være gode mentorer og forbilder», sier han.
«En god mentor må være tilstede og ha tid. Det kan være lurt å velge et arbeidssted der oppfølgningen er bra. I Haavind har vi stort fokus på opplæring og involvering i de første årene», forteller Andreas. «Om man er usikker eller lurer på noe, så er det bare å være litt proaktiv», mener Andreas.
Hvis du lurer på noe: Ta kontakt! Spør om det du lurer på.
Hvorfor Haavind
Andreas er partner i Haavinds avdeling for teknologi, media og IPR. Vi har bedt ham om å fortelle om karriereløpet i Haavind. «I årene før jeg ble ferdig med å studere ble jeg godt kjent med Haavind som trainee. Senere skrev jeg masteroppgave i Haavind, og ble advokatfullmektig. Jeg fikk permisjon for å være dommerfullmektig, og valgte å returnere til Haavind da jeg var ferdig. Siden har jeg fått muligheten til å spesialisere meg i samarbeid med dyktige kolleger», forteller han.
Hvorfor valgte du akkurat Haavind?
«Som student i Haavind ble jeg kjent med dyktige og hyggelige advokater. Jeg fikk muligheten til å jobbe tett med dem. Jeg skjønte at de var flinke, og at jeg kunne lære masse av dem. Men viktigst var det at jeg fikk «godfølelsen». Dette var folk som jeg ville trives sammen med, og som jeg kunne ha det hyggelig på jobb sammen med», fremhever han. «Mange av de er her fortsatt. De er fortsatt gode læremestere, kollegaer og samarbeidspartnere», avslutter Andreas.
Det er viktig stole på godfølelsen