Click continue to switch to the English version of our webpage.

Finanstilsynet overtar tilsynsoppgaver fra Oslo Børs

1. april 2025 overtar Finanstilsynet ansvaret for sentrale tilsynsoppgaver fra Oslo Børs.

Finanstilsynet har bekreftet at Oslo Børs sitt arbeid med oppfølging av reglene om løpende informasjonsplikt og utsatt offentliggjøring av innsideinformasjon, tilsyn med tilbakekjøp av aksjer og stabilisering, og oppgaven som tilbudsmyndighet, skal overtas av Finanstilsynet med virkning fra 1. april 2025.

For utstedere innebærer dette særlig viktige endringer på 5 hovedpunkter:

Innsideinformasjon og utsatt offentliggjøring

Fra og med 1. april 2025, skal notifikasjon om utsatt offentliggjøring rettes til Finanstilsynet via Altinn-skjema (KRT-1801). Det er kun personer som kan representere utstederen i Altinn som kan sende inn slik notifikasjon. For utenlandske utstedere sendes skjemaet via innsenderens personlige bruker i Altinn.

Notifikasjonen til Finanstilsynet må sendes «umiddelbart» etter at en utsteder har offentliggjort innsideinformasjon som har vært gjenstand for utsatt offentliggjøring. Dette betyr i praksis at innrapportering dagen etter offentliggjøring, vil anses som forsinket innmelding og brudd på regelverket som kan medføre sanksjoner.

Videre kan Finanstilsynet kreve en skriftlig redegjørelse for vurderingene utsteder har gjort knyttet til innsideinformasjon og oppfyllelsen av vilkårene for utsatt offentliggjøring også i etterkant av at offentliggjøring har funnet sted.

Opphør av varslingsplikt

Frem til 1. april 2025 har utstedere hatt plikt til å varsle Oslo Børs om beslutning om utsatt offentliggjøring av innsideinformasjon. Ved overføringen av oppgavene til Finanstilsynet er det besluttet å oppheve denne varslingsplikten og utsteder vil kun behøve å notifisere Finanstilsynet om denne beslutningen etter at innsideinformasjonen er offentliggjort.  

Ettersom Finanstilsynet har mulighet til å be om skriftlig redegjørelse, vil Finanstilsynet kunne etterprøve selskapets vurderinger rundt og håndtering av innsideinformasjon.  Dette anses som tilstrekkelig trygghet for markedets integritet og tillit.

Tilbakekjøp av aksjer og stabilisering

Finanstilsynet overtar rollen som relevant myndighet og vil føre tilsyn med overholdelse av regelverket. Rapporteringsrutinen for transaksjoner i tilbakekjøpsprogrammer og ved stabilisering forblir imidlertid uendret. Informasjon skal fremdeles offentliggjøres til markedet og sendes til den offisielle lagringsmekanismen (OAM) i Norge, dvs. til Oslo Børs gjennom NewsWeb. Nytt av 1. april 2025 er at Finanstilsynet overtar Oslo Børs sin oppgave med å føre tilsyn og vil kunne etterprøve at påkrevd informasjon har blitt rettidig offentliggjort til markedet.

Tilbudsmyndighet

Finanstilsynet vil fra 1. april også overta rollen som tilbudsmyndighet iht. reglene i verdipapirhandellovens kapittel 6 om tilbudsplikt og frivillig tilbud ved oppkjøp av noterte selskaper. Det skjer ingen materielle endringer i reglenes innhold, men de oppgavene som Oslo Børs tidligere har hatt som tilbudsmyndighet overtas av Finanstilsynet. I praksis innebærer dette blant annet at meldinger om tilbudsplikt, frivillige tilbud og søknader om dispensasjon fra tilbudsplikt skal sendes til Finanstilsynet. Det innebærer også at Finanstilsynet både vil behandle og godkjenne slike tilbud og tilbudsdokumenter i stedet for Oslo Børs. Den nærmere fremgangsmåten for innsendelsen av meldinger om tilbudsplikt og frivillig tilbud, samt annen informasjon om Finanstilsynet som tilbudsmyndighet, er forventet publisert på Finanstilsynets nettsider innen 1. april.

Oslo Børs er fremdeles utpekt som mottaker av flaggemeldinger knyttet til selskaper som har Norge som hjemstat og som er notert på Oslo Børs og Euronext Expand.

Sanksjoner og Finansklagenemda

Finanstilsynet vil fra og med 1. april ha kompetanse til å følge opp og sanksjonere brudd på reglene. Dette gjelder også muligheten til å sanksjonere og følge opp reglene knyttet til forhold før 1. april 2025.

I forlengelsen av at Finanstilsynet vil håndheve etterlevelsen av regelverket blir Finansklagenemnda klageinstans for alle klagesaker etter 1. april 2025. Finansklagenemda erstatter dermed Børsklagenemnda som klageinstans.

Ved at Finanstilsynet har gebyrkompetanse kan det forventes at Finanstilsynet vil benytte denne til å ilegge gebyrer ved alvorlige overtredelser. For brudd på MAR og underrettsakter, er det i verdipapirhandelloven § 21-1 oppstilt et maksimumsbeløp på overtredelsesgebyrer på NOK 43 millioner kroner for fysiske personer og NOK 127 millioner kroner eller opptil 15% av den samlede årsomsetningen etter siste godkjente årsregnskap for juridiske personer.

***

Overføringen av tilsynsoppgavene fra Oslo Børs til Finanstilsynet er en stor regulatorisk endring og for utstedere er det viktig å forberede seg internt på endring av rutinene for å sikre rettidig rapportering.

Ta gjerne kontakt om du ønsker bistand med endringer av rutiner eller løpende rådgivning for å sikre overholdelse av det nye regelverket.

Les også