Endringer i prospektforordningen og markedsmisbruks-forordningen er godkjent av Europaparlamentet

I april 2024 godkjente Europaparlamentet en pakke med endringer i EU-lovgivningen, kalt «Listing Act». Listing Act innebærer en rekke endringer i eksisterende EU-forordninger og -direktiver for blant annet å standardisere og forenkle prospektkrav, forbedre offentliggjøring, klargjøre grensene for innsideinformasjon, å utvide definisjonen av markedssonderinger og unntakene i eksisterende regelverk.

Ettersom Listing Act er godkjent av Europaparlamentet, forventes endringene å tre i kraft i EU i løpet av de kommende månedene. Noen av endringene har utsatt ikrafttredelse til 15 eller 18 måneder etter ikrafttredelse av de første endringene. Tidspunktet for implementering i Norge er derfor fortsatt uklart.

EUs prospektforordning – forenklet offentliggjøring, utvidede unntak og skjerpede ESG-krav

Endringene i EUs prospektforordning innebærer forenkling av offentliggjøringspraksis, utvidelse og lovfesting nye unntak samt styrking av ESG-krav. Endringene innebærer at EUs prospektforordning får standardiserte formater for prospekter, noe som vil bidra til konsistens og klarhet for markedet og investorer. I tillegg blir det krav om at prospekter skal leveres i elektronisk form, noe som fjerner behovet for papirkopier på forespørsel.

Andre viktige endringer i EUs prospektforordning er blant annet:

  • Listen over dokumenter som kan innlemmes ved henvisning, er utvidet til å omfatte blant annet bærekrafts-rapporter og kortfattede sammendrag.

  • Det forventes ytterligere krav til ESG-informasjon i prospektene, der det skal tas hensyn til om gjeldspapirer tar hensyn til ESG-faktorer eller fremmer ESG-mål.

  • Unntaket for fungible verdipapirer, som gjør det mulig for utstedere å tilby flere aksjer i samme aksjeklasse uten å måtte offentliggjøre et nytt prospekt dersom de utstedte aksjene utgjør mindre enn 20 % av aksjene som allerede er tatt opp til handel i løpet av en periode på 12 måneder, vil bli utvidet. Den nye terskelen er 30 % av de allerede omsatte aksjene, og vil også åpne for at tilbud til allmennheten kan inkluderes dersom visse vilkår er oppfylt.

  • Unntaket for aksjer som følge av konvertering eller bytte av andre verdipapirer er utvidet, slik at terskelen økes fra 20 % til 30 %.

  • Beslutninger om ekvivalens for prospekter fra tredjeland kan nå vedtas på EU-nivå, slik at nasjonale kompetente myndigheter ikke lenger trenger å vurdere dem individuelt.

  • Kravet om å rangere risikofaktorer har blitt erstattet med et krav om å oppgi dem i samsvar med utstederens vurdering.

Markedsmisbruksforordningen (MAR) – innsideinformasjon og markedssonderinger

Endringene innebærer også endringer i MAR, med mål om å øke transparens og å gi ytterligere klarhet i definisjonen av innsideinformasjon og markedssonderinger. For det første bidrar endringene med klarhet i hva som utgjør innsideinformasjon, og når det er legitimt å utsette offentliggjøringen av slik informasjon. For det andre er ordningen med markedssonderinger, som åpner for konfidensielle diskusjoner mellom utstedere og potensielle investorer, nå en valgfri «safe harbor», og definisjonen av markedssonderinger er også blitt utvidet til å omfatte tilfeller der en transaksjon ikke offentliggjøres. Andre viktige endringer er muligheten til å opprette en «permanent innsideliste» for personer som jevnlig og regelmessig har tilgang til innsideinformasjon, og økt beløpsgrense for når meldinger til markedet om ledelsens transaksjoner er påkrevet.

Les også