Havbruk til havs

De siste nyhetene om utviklingen av havbruk til havs

Havbruk til havs omfatter oppdrett av arter som laks og regnbueørret i norske havområder, og vil foregå lengre til havs enn konvensjonelt havbruk langs kysten. Utvidelse av havbruksaktivitet til nye områder lenger til havs kan bidra til økt produksjon, og innebærer et betydelig potensial for økt verdiskaping. Havbruk til havs forutsetter innovasjon og utvikling av helhetlige verdikjeder. Havbruk i områder som er mer eksponert for vind, bølger og strøm stiller også andre krav til utforming og drift av anlegg enn i konvensjonelt havbruk i kystnære sjøområder.  


Områder for havbruk til havs

Flere områder er under utredning for havbruk til havs. Ved å klikke på informasjonsknappene under, kan du lese mer om områdene.

Tromsøflaket Øst og Vest

Tromsøflaket øst og vest ligger side om side i den nordøstlige delen av Norskehavet, utenfor kysten av Troms og Finnmark.

Fiskeridirektoratet redegjorde i brev i desember 2023 til Nærings- og fiskeridepartementet for at direktoratet ikke vurderte det som hensiktsmessig å bruke tid og ressurser på å tilrettelegge for havbruk til havs i områdene «Tromsøflaket vest» og «Tromsøflaket øst» på det daværende tidspunktet. Direktoratet mente områdene som allerede var i prosess burde prioriteres. Fiskeridirektoratet presiserte imidlertid at Tromsøflaket øst og vest kan være interessante å jobbe videre med i fremtiden.

Trænabanken

Trænabanken er et havområde utenfor Træna ytterst på Helgelandskysten i Nordland fylke og er ett av tre havområder som er under utredning for havbruk til havs. Havområdet ligger 12 til 79 nautiske mil fra grunnlinjen. Havdybden i område varier mellom 240 til 430 meter.

Fiskeridirektoratet anbefalte i 2022 offentlig konsekvensvurdering av havområdet Trænabanken, sammen med havområdene Norskerenna sør og Frøyabanken nord. DNV leverte konsekvensvurderingen av disse områdene i oktober 2024.

Ifølge DNVs konsekvensvurdering er Trænabanken egnet for etablering av havbruk til havs med hensyn til fiskevelferd og fiskehelse. Det fremgår av DNVs utredning at miljøforholdene, herunder strømforhold og temperaturer, er godt tilpasset oppdrettslaks og etablering av havbruk. Det fremgår videre at det vil være mulig å unngå smittespredning av lakselus mellom anlegg i Trænabanken ved valg av en hensiktsmessig klyngestruktur. Ifølge DNVs utredning vil det i tillegg være mulig å opprettholde god fiskehelse i store deler av havområdet, selv om det skulle skje en introduksjon av lakselus til enkelte deler av området.

Det er Kongen i statsråd som avgjør om, og i tilfelle i hvilke områder, det skal åpnes for havbruk til havs.

Frøyabanken Nord og Frøya

Frøybanken Nord

Frøyabanken nord er et havområde som ligger utenfor Trøndelagskysten i Norskehavet og er ett av tre havområdet som er under utredning for havbruk til havs. Havområdet befinner seg om lag 55 km utenfor grunnlinjen, omtrent 70 km fra Hitra og Smøla. Havdybden varier i området mellom 300-475 meter.

Fiskeridirektoratet anbefalte i 2022 en offentlig konsekvensvurdering av Frøyabanken nord, sammen med havområdene Norskerenna sør og Trænabanken. DNV leverte konsekvensvurderingen i oktober 2024. Ifølge DNV er området egnet for havbruk med hensyn til fiskevelferd og fiskehelse, men det er usikkerhet knyttet til risikoen for lakselus.

Det er Kongen i statsråd som avgjør om, og i tilfelle i hvilke områder, det skal åpnes for havbruk til havs.

Frøya

Sørvest i området Frøyabanken nord, omtrent 45 nautiske mil utenfor grunnlinjen ligger lokaliteten Frøya. Dette er den første lokaliteten som har blitt godkjent for havbruk til havs. SalMar Aker Ocean AS fikk
25. september 2023 tildelt tillatelse for å etablere havbruk til havs på lokaliteten Frøya. Bakgrunnen for tillatelsen er tildeling av utviklingstillatelser for uttesting av teknologien i oppdrettsanlegget “Smart FishFarm”. Det er dette oppdrettsanlegget som er planlagt etablert på denne lokaliteten.



Norskerenna Sør

Norskerenna sør er et havområde som ligger utenfor Rogalandskysten i Nordsjøen, og er ett av tre havområder som vurderes for havbruk til havs. Havområdet befinner seg mellom 30 og 40 nautiske mil utenfor grunnlinjen. Havdybden i området varierer mellom 270 og 290 meter.

Fiskeridirektoratet anbefalte i 2022 offentlig konsekvensvurdering av havområdet Norskerenna sør, sammen med havområdene Frøyabanken nord og Trænabanken. DNV leverte konsekvensvurderingen av disse områdene i oktober 2024.

Ifølge DNVs konsekvensvurdering vil fiskevelferdsmessig forsvarlig drift i området Norskerenna Sør være avhengig av at det utvikles teknologi som ivaretar fiskens fysiologiske behov. Videre fremgår det av DNVs utredningen at det vurderes som svært vanskelig å etablere en robust klyngestruktur i Norskerenna sør og at det av den grunn vil være risiko for spredning av sykdom og økende luseutfordringer i området, dersom dette området skal bygges ut for helårlig drift.

Det er Kongen i statsråd som avgjør om, og i tilfelle i hvilke områder, det skal åpnes for havbruk til havs.

Fremtidens sjømatproduksjon


Havbruk til havs er en betegnelse for fiskeoppdrett som vil foregå i åpne havområder (offshore) utenfor de etablerte produksjonsområdene for konvensjonelt havbruk og ut til yttergrensen for norsk økonomisk sone. I henhold til produksjonsområdeforskriften strekker dagens produksjonsområder seg fra kysten og ut til én til åtte nautiske mil fra grunnlinjen.

Ved å legge til rette for produksjonen i åpne havområder tilgjengeliggjøres nye områder for fiskeoppdrett utenfor kystområdene. Havbruk til havs gir dermed store muligheter for økt sjømatproduksjon. Etablering av havbruk til havs vil også bidra til å fremme industriell utvikling og øke verdiskapingen i havbruksnæringen.

Produksjonsanlegg for havbruk til havs vil utsettes for betydelig større belastninger enn anlegg i kystsonen. Anleggene må være dimensjonert for disse forholdene, og må være mer robuste og avanserte enn eksisterende konvensjonelle anlegg. Havbruk til havs innebærer større avstander mellom anleggene, samt mellom anlegg og tilhørende infrastruktur på fastlandet. Dette vil også medføre logistiske utfordringer, blant annet ved transport av fisk, fôr og arbeidstakere.

Norge har som mål å være ledende innen havbruk til havs. Dette forutsetter regelverksutvikling som ivaretar hensyn til næringsutvikling, miljø og sikkerhet. I tillegg kreves det utvikling av teknologiske løsninger.


Kontakt oss